Jak pielęgnować drewnianą deskę do serwowania dań?

Istnieje wiele różnych desek do serwowania dań, od plastikowych i szklanych począwszy, po silikonowe i te najbardziej naturalne – drewniane. W zależności od materiału z którego są wykonane, deski różnią się nie tylko estetyką ale również innym stopniem wytrzymałości. I chociaż dużo praktyczniejsze i łatwiejsze w użytkowaniu są deski szklane i plastikowe, to prawda jest taka, że żadna inna deska nie wygląda tak pięknie, jak drewniana z niepowtarzalnymi słojami i sękami….
Dlatego tak ważna jest odpowiednia ich pielęgnacja.
Podstawowe zasady pielęgnacji:
- desek nie należy myć w zmywarkach;
- po każdorazowym umyciu pod bieżącą wodą, deskę przecieramy do sucha;
- co jakiś czas* przecieramy deskę olejem**, aby wzmocnić jej zabezpieczenie.
*Jak często należy olejować deski do serwowania dań?
Niestety nie ma na to reguły. Wszystko zależy od tego, jak często używamy taką deskę i jak często ją myjemy. Przyjmuje się, iż jeżeli deska jest użytkowana codziennie to powinna być olejowanie co dwa tygodnie. Jeśli natomiast używa się ją kilka razy w miesiącu, to wystarczy zaolejować ją raz na dwa miesiące. Prawda jest taka, że im więcej warstw oleju naniesiemy na deskę, tym stanie się ona bardziej trwała.
**Na czym polega olejowanie deski?
Miłośnicy dodatków drewnianych w kuchni wiedzą, że drewno nie lubi wody i trzeba o tym pamiętać, by nie dopuścić do jego butwienia. Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest olejowanie deski, czyli rozprowadzenie oleju na jej powierzchni (z każdej strony).Wystarczy wylać trochę oleju na powierzchni i rozprowadzić go za pomocą bawełnianej ściereczki czy miękkiej gąbki. Ważne, by olej zawsze rozprowadzać wzdłuż słojów a nie w poprzek, gdyż mogłyby powstać rysy. Oleju użyjmy tyle, ile deska jest w stanie pochłonąć a ewentualny jego nadmiar usuńmy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Tak zabezpieczoną deskę pozostawiamy do wyschnięcia.
Olejowanie deski, czyli tworzenie ochronnej powłoki na jej powierzchni, to tak naprawdę zapobieganie wchodzeniu wody w reakcję z tkankami drewna oraz duszenie wszelkich mikrobów, które dostały się wcześniej między jego włókna. Dzięki takiej pielęgnacji, deska nie pochłania zapachów. Pamiętajmy jednak, że takie zabezpieczenie nie jest trwałe, stąd konieczność regularnego olejowania desek, jeśli chcemy cieszyć nimi oko na dłużej.
Jakim olejem zabezpieczać drewnianą deskę do serwowania dań?
Przede wszystkim polecam sprawdzone, domowe produkty, czyli oleje jadalne oraz olej mineralny.
Oleje jadalne, które przetestowałam i polecam to: lniany, kokosowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek.
Takie oleje najlepiej nanosić na deskę na ciepło-tzn. podgrzać je w kąpieli wodnej (aby uniknąć ich zagotowania). Dzięki temu rozgrzany olej lepiej wnika w głąb drewna i łatwiej je zabezpiecza.
Drugi sprawdzony sposób to olej mineralny (inaczej ciekła parafina farmaceutyczna, którą można nabyć w aptece). Parafiny nie podgrzewamy przed użyciem. Jest ona bezwonna i bezbarwna oraz szybko schnie. Dodatkowym jej atutem jest dostępność i bardzo przystępna cena.
Oczywiście istnieją też profesjonalne oleje z certyfikatem do kontaktu z żywnością, które są dostępne w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego.